Prisökning i kombination med bolånetak och amorteringskrav gör det svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. I endast 10 av de 25 mest attraktiva kommunerna och regionerna i Sverige har en ung person med fast anställning möjlighet att köpa en bostad, enligt vår nya rapport. Skandia föreslår därför en amorteringstrappa som skulle underlätta för dagens unga och därmed ge fler chansen att ta sig in på bostadsmarknaden.
I Skandias nya rapport Lön utan lägenhet 2022 beskrivs den rådande problematiken på svensk bostadsmarknad och hur unga vuxna har blivit de största förlorarna. Genom att sammanställa data över ungas inkomster i olika kommuner samt bostadspriser undersöks möjligheten för unga vuxna med fast anställning att få bolån med nuvarande kreditregler. Bland Sveriges 25 mest attraktiva kommuner och regioner är det bara i 10 där en 27-åring med genomsnittlig inkomst har råd att köpa en normalstor lägenhet på 39 kvadratmeter.
– Den kraftiga prisökningen slår väldigt hårt mot unga som vill köpa sin första lägenhet. Med flexiblare amorteringskrav som tar hänsyn till hur inkomsten förändras över ett yrkesliv kan vi underlätta för våra unga att komma in på bostadsmarknaden och köpa en egen första lägenhet – även i storstadsregioner. Det säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken.
Här kan en ung vuxen köpa sin första lägenhet:
Sundsvall, Gävle, Västerås, Karlskrona, Helsingborg, Borås, Trollhättan, Skövde, Södertälje, Växjö.
Här nekas en ung vuxen sin första lägenhet:
Luleå, Eskilstuna, Norrköping, Karlstad, Örebro, Linköping, Visby, Malmö, Halmstad, Jönköping, Umeå, Uppsala, Stockholm, Stor-Stockholm, Lund, Göteborg, Stor-Göteborg.
Dagens bostadsmarknad påverkar det psykiska måendet bland unga
Svårigheten att ta sig in på bostadsmarknaden får effekter både för individen och samhället i stort. Bristande kompetensförsörjning för företagen riskerar i förlängningen att påverka tillväxt och skatteunderlag. Att inte kunna flytta dit man vill påverkar även den långsiktiga livsplaneringen samt det psykiska måendet. Idag är sex av tio unga mellan 18 och 26 år stressade över boendefrågan och lika många känner oro för att i framtiden kunna hitta ett boende som de är nöjda med.
Skandia föreslår en amorteringstrappa
Vid en belåningsgrad över 50 procent ska låntagaren idag amortera 1 procent varje år. Om belåningsgraden överstiger 70 procent ska 2 procent amorteras varje år. De hushåll som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt ska amortera ytterligare 1 procent per år på sitt lån. Som mest betyder det att en person behöver amortera 3 procent av sitt lån varje år med nuvarande regler.
Skandia har sedan tidigare belyst fördelarna med att byta ut dagens amorteringskrav mot en amorteringstrappa. Amorteringstrappan skulle göra det möjligt för unga att amortera mindre, för att sedan öka amorteringstakten senare i livet då man som oftast har bättre ekonomi.