När ProSkandia bjöd in sina medlemmar till ett seminarium i början av februari, gällde fortfarande corona-restriktionerna. I det läget var det självfallet att det skulle bli ett digitalt seminarium. Nu råkade det i slutänden bli så att seminariet genomfördes den 8 februari, alltså dagen innan restriktionerna togs bort. Cirka 140 deltagare kopplade upp sig för att lyssna till Åke Pettersson, VD för Skandia Fastigheter.
Läs artikeln med en sammanfattning av mötet, skriven av Carl-Henrik Knutsson, ProSkandias vice ordförande.
Du kan också ta del av videon från mötet på ProSkandia Play. Filmen är ca 1 timme lång.
Hög avkastning
Av den traditionella livportföljen i Skandia står fastigheter för cirka 10 procent. Åke berättade att fastighetsinnehavet framför allt är inriktat mot tillväxtregioner, varav Stockholm/Uppsala står för 65 procent, Göteborg för 20 procent och Malmö/Helsingborg för 15 procent. Totalt är fastighetsbeståndet värt cirka 65 miljarder kronor.
Allokeringen av fastigheterna ligger till nära hälften på kontor och sedan en fjärdedel vardera på köpcentra respektive bostäder.
— När vi tittar på avkastningen rör det sig om långa tidsserier. Vår genomsnittliga totalavkastning sedan 1984 är 10,2 procent och då ska man komma ihåg att det handlar om ren, obelånad fastighetsavkastning. Värt att notera är att totalavkastningen för 2021, alltså mitt under pandemin, hamnade på 12,5 procent, konstaterade Åke.
Ett hållbart förhållningssätt
Skandia Fastigheter har som motto ”rum för fler”.
— Det påminner oss om att våra fastigheter och miljöer ska vara bra för fler än de som vistas i dem. Vi använder oss av ett hållbart förhållningssätt och väljer att jobba med resurseffektivitet, levande stadsmiljöer och hälsa.
När det gäller hälsa påpekade Åke att det naturligtvis handlar om att värna de egna medarbetarnas hälsa, men också hyresgästernas. Som exempel nämnde han att företaget försöker medverka till att skapa möjligheter för att kunna cykla mellan bostaden och jobbet.
Arbetar med samhällsfastigheter
Vid sidan av det mer traditionella beståndet av fastigheter, har Skandia Fastigheter av sina ägare fått ett särskilt mandat att arbeta med det som kallas samhällsfastigheter. Det rör sig om fastighetsinvesteringar som har en liknande karaktär som investeringar i infrastruktur.
— Det kan vara fråga om vårdboenden och skolor med långa avtal där hyresintäkterna är direkt eller indirekt finansierade av offentlig sektor. Att arbeta med samhällsfastigheter är något som passar väl för Skandia Liv, med tanke på bolagets långsiktiga horisont.
Skandia Fastighet arbetar självklart med fastighetsutveckling och då även i ett större perspektiv. Åke nämnde exemplet Danderyds centrum (tidigare Mörby centrum), där den ursprungliga bebyggelsen från 1960-talet nu genomgår en större omdaning.
— Syftet är att skapa en mix av handel, kontor, bostäder och samhällsfastigheter, dvs en blandstad som är levande över tid.
Tror inte på ”kontorsdöd”
Men hur är det då med utvecklingen efter corona? Ska vi se fram emot en ”kontorsdöd”?
— Min uppfattning är att det snarare handlar om att lokalerna kommer att disponeras på ett lite annorlunda sätt. Antalet medarbetare på kontoren kommer kanske att variera mer än tidigare under en arbetsvecka och då behövs mer flexibla kontorsytor. Och när fler på kontoret deltar i digitala möten samtidigt behöver kanske lokalerna delas upp i ett antal grupprum istället för traditionella kontorslandskap, menade Åke.
Sedan pekade han på att det behövs spelregler för hur distansarbete ska regleras.
— Det handlar om arbetsgivaransvar, inte minst om arbetsmiljö, och när distansarbete kan tillämpas är ingenting som kan bestämmas av den enskilde, betonade Åke till sist.