I samband med den nyinrättade Pensionens dag, presenterade Skandia sin rapport ”Pensionsfällorna i livet”. Syftet med rapporten är att sprida kunskap om hur olika livsval och oförutsedda händelser kan påverka pensionen.
Rapporten är uppbyggd kring två typfall, två personer, som båda är födda 1990, kommer ut på arbetsmarknaden vid 25 års ålder och går i pension när de blir 69 år, vilket är den förväntade riktåldern för den årskullen. Den ena är en kvinnlig intensivvårdssjuksköterska och den andre en manlig företagsekonom.
För intensivvårdssjuksköterska identifierar man i rapporten tre större risker:
- Deltidsarbete under småbarnsåren
- Sjukskrivning vid stressrelaterad utbrändhet
- Halvtidsarbete och tidig pension
─ När det gäller de två första riskerna kan de relativt enkelt avhjälpas med ett privat pensionssparande, medan den största faran för pensionen är förknippad med halvtidsarbete och tidig pension, sa Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, när han presenterade rapporten. Den sistnämnda är betydligt svårare att kompensera för.
Även för företagsekonomens del är det i rapporten tre risker som man särskilt tittar närmare på:
- Sen etablering efter akademisk examen
- Arbetslöshet mitt i karriären
- Ålderism följt av deltidsarbete
─ Här är den största faran för pensionen den sena etableringen, följt av arbetslöshet mitt i karriären.
Mattias Munter tog också tillfället i akt att påpeka bristen på ett tydligt privat pensionssparande, där Skandia för fyra år sedan presenterade ett alternativ.
Till Pensionens dag hade också socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi samt moderaternas talesperson i pensionsfrågor och tillika socialförsäkringsutkottets ordförande, Maria Malmer Stenergard, infunnit sig för att diskutera den högaktuella pensionsfrågan.
Ardalan Shekarabi pekade på att allt i dagens debatt handlar om de framtida pensionärerna och menade att det går att göra saker, här och nu, som förändrar för dagens pensionärer.
Maria Malmer Stenergård ansåg att regeringen, genom förslaget till pensionstillägg, förändrar principen om att pensionen ska bygga på livsinkomsten. Pensionstillägget minskar incitamentet till att jobba och gör pensionärerna mer beroende av statsbudgeten.
Socialförsäkringsministern såg, å sin sida, att problemet är att Pensionsgruppen inte levererat det som behövs för att stötta de sämst ställda pensionärerna:
─ Man behöver inte gå ifrån principen om livsinkomst, men det behöver göras justeringar.
Du kan i efterhand se hela seminariet från Pensionens dag och ta del av Skandias nya rapport på https://www.skandia.se/pensionensdag