Sammanfattning första kvartalet 2022 (jämförelsesiffrorna avser fjärde kvartalet 2021):
- Intäkterna för första kvartalet 2022 uppgick till 282 (296) MSEK.
- Kostnaderna för första kvartalet 2022 uppgick till 182 (224) MSEK.
- Rörelseresultatet för första kvartalet 2022 uppgick till 96 (69) MSEK.
- Avkastningen på eget kapital uppgick till 6,32 (4,67) procent.
- Bolånevolymen uppgick till 86 994 (84 182) MSEK, vilket är en ökning med 3 procent.
- Kärnprimärkapitalrelationen uppgick till 17,8 (18,8) procent.
Johanna Cerwall, Skandiabankens vd, kommenterar kvartalet:
Skandiabanken levererar ett starkt resultat med ökade bolånevolymer, stabila intäkter och minskade kostnader. Vi arbetar aktivt med att minska vårt klimatavtryck och att belysa de samhällsutmaningar som finns inom de marknader vi verkar inom.
Under det första kvartalet har vi sett en drastisk försämring av det säkerhetspolitiska läget och en ekonomisk oro till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Händelseutvecklingen är intensiv, och de politiska, sociala och ekonomiska följderna är svåra att överblicka. Det står dock klart att utvecklingen kommer få makroekonomiska konsekvenser – inte minst på energiområdet. På de finansiella marknaderna reagerade börserna negativt vilket har påverkat våra kunders sparande i fonder och aktier. Även på bostadsmarknaden har den ekonomiska oron påverkat våra kunders beteenden där vi ser en ökad trend i andel bundna bolån.
Vår bolåneportfölj har utvecklats väl under kvartalet och vi fortsätter att ta marknadsandelar. Samtidigt konstaterar vi att priströskeln för unga bostadsköpare blir högre. Ny data som vi har tagit fram visar att den genomsnittliga unga löntagaren inte kan köpa en etta i någon av storstadskommunerna, utifrån kostnad och möjlighet till bostadslån, även om personen har den kontantinsats som krävs. Genom att införa ett flexiblare amorteringskrav för unga, som även är den grupp bostadsköpare som har längst tid att betala tillbaka på sina lån, skulle en ökad möjlighet att komma in på bostadsmarknaden ges.
Hållbarhet fortsätter att vara ett fokusområde för Skandiabanken och ansvarsfulla banktjänster är ett av Skandias prioriterade områden. Vi ska erbjuda enkla, transparenta och hållbara banktjänster som skapar nytta för såväl kunderna som för samhället och klimatet. Skandiabankens produkter och tjänster riskerar att utnyttjas för penningtvätt, finansiering av terrorism och kringgående av finansiella sanktioner. Vi lägger därför allra största vikt vid och arbetar aktivt med att förebygga detta så långt det går. Skandia arbetar även aktivt med att minska sitt interna miljö- och klimatavtryck i flera delar av koncernen. Till exempel så har Skandia beslutat att halvera sina koldioxidutsläpp och avfall till 2030.
Finansiellt ser vi positivt på årets första kvartal som summeras med en fortsatt tillväxt i våra bolånevolymer, stabila intäkter och lägre kostnader än föregående kvartal. Vi möter den hårda konkurrensen på marknaden med enkla och transparenta erbjudanden. Våra kunder är nöjda med oss som bank och vi har ett långsiktigt perspektiv i vår bostadsutlåning där en ansvarsfull kreditgivning är ett centralt fokus. Vi ser goda förutsättningar för att fortsätta växa inom vår bolåneaffär och för en fortsatt positiv resultatutveckling under året.