En ny undersökning från Skandia visar att oro och okunskap är de ord som flest svenskar förknippar med sin pension. Störst oro känner kvinnor och de som närmar sig pensionering, medan yngre personer i stället uppger okunskap. Paradoxalt nog kan valrörelsens politiska turbulens kring pensionerna bidra till en vändning.
– Det är naturligtvis väldigt tråkigt att så pass många känner oro inför sin pension. Jag tror att oro och okunskap om pension till stor del följer varandra åt. Ju mer insatt man är i sin pension desto större egenmakt skapar man sig över dess utveckling vilket ger mer trygghet. Det säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
– En förhoppning med den stora uppmärksamhet som pensionsfrågan fått i den pågående valrörelsen är att det kan bidra till att intresset och därmed i förlängningen också kunskapen om pension ökar. Pensionssystemet är komplext och det är inte alltid enkelt att hänga med i svängarna när partierna kommer med förslag för att positionera sig, säger Mattias Munter.
– Pensionsfrågan har av tradition inte fått så stor uppmärksamhet i de senaste valrörelserna, mycket på grund av att det funnits en samsyn bland en majoritet i riksdagen som sagt sig stå bakom grundprinciperna i pensionssystemet. Nu när borgfreden om pensioner brutits ökar möjligheten för de enskilda partierna att positionera sig i pensionsfrågan. Samtidigt hoppas jag att politikerna själva inser att pensionsfrågan inte lämpar sig för en snabbrörlig och högljudd valrörelse, avslutar Mattias Munter.
TRE TIPS FRÅN MATTIAS:
- Ta makten över din pension! Ju mer kunskap du skaffar dig om din pension – desto mer kan du påverka och känna trygghet.
- Det är aldrig för sent att skapa sig en bättre överblick – börja till exempel med att logga in på minPension.se
- Kontakta ditt pensionsbolag om du känner oro för pensionen – professionell pensionsrådgivning från en seriös aktör kan vara guld värt.