Frans Lindelöw, koncernchef och VD, kommenterar kvartalet:
– Årets första kvartal innehöll en hel del dramatik med fallerande banker i USA och Schweiz. Centralbankerna fortsätter att höja styrräntor och inflationen är hög, men har förmodligen passerat toppen. Trots farhågor om en kommande lågkonjunktur så har aktiemarknaderna varit starka under årets början. Skandia Livs totalavkastning uppgick till 1,6 procent det första kvartalet 2023.1
– Skandias livportfölj är sammansatt för att stå stadigt i alla väder; som kund i Skandia är man trygg. Vi sprider riskerna över många olika tillgångsslag, där vi kombinerar en god avkastning med ett sunt risktagande. Den totala avkastningen för livportföljen uppgick till 1,6 procent för årets första kvartal, jämfört med -2,6 procent det första kvartalet i fjol. Av tillgångarna i livportföljen utvecklades noterade aktier bäst med en avkastning på 7,9 procent. Skandia är ett ömsesidigt bolag, och vår uppgift är att förvalta och fördela vinsten till våra ägare och kunder. Återbäringsräntan uppgår till 3 procent sedan i mars 2023.
– Vi fortsätter att realisera vår klimatfärdplan, där vi ska minska våra fossila innehav med 75 procent samt fördubbla våra gröna investeringar i den traditionella livportföljen fram till 2025, jämfört med 2018. En intressant investering från det första kvartalet är att Skandias och Vattenfalls gemensamägda vindkraftparker kompletteras med batterilagringssystem. Vi verkar även för att minska vår interna miljö– och klimatpåverkan. I våra lokaler har vi hög miljöprestanda och nästintill 100 procent grön el. Vi arbetar fokuserat för att fortsätta minska klimatutsläppen, samtidigt som vi klimatkompenserar för de utsläpp som den egna verksamheten ger upphov till.
– Skandiabanken inledde året med en god tillväxt i både sparande- och bolånevolymer. Arbetet med att verka för en modern och välfungerande bolånemarknad, med transparens, förutsägbarhet och sund konkurrens, uppskattas av kunderna. I mars lanserades en helt digital ansökan om banktjänster för unga.
– Skandias affär möter många samhällsutmaningar, såsom risk för låga pensioner, höga kostnader för ohälsa och behov av långsiktiga investeringar. Vi är också en aktiv röst i samhällsdebatten, och fortsätter lyfta frågor som är viktiga för våra kunder och ägare. Under kvartalet har vi bland annat lanserat en rapport kring hur den ekonomiska krisen påverkar våra pensioner.
– Vi fortsätter vår transformation av försäkringsverksamheten, och har investerat för att framtidssäkra och effektivisera Skandia, för att möta våra kunders behov både idag och i framtiden. Digitalisering av tjänster sker inom samtliga områden samtidigt som vi erbjuder möjlighet till personlig service. Vi tar hela tiden steg mot ett ännu mer kundorienterat Skandia.
– Jag är stolt över det engagemang och goda arbete som alla medarbetare dagligen gör för att skapa kundnytta och hållbart affärsvärde, vilket ger förutsättningar för fortsatt stort förtroende från våra kunder. Vi fortsätter arbeta för att skapa en god och långsiktig avkastning till våra ägare och kunder genom ett sunt risktagande, där vi bidrar till en trygg och hållbar framtid för generationer, säger Frans Lindelöw.
1 Modellen med återbäringsränta jämnar ut fördelningen av avkastningen över tid, varmed svängningar på marknaden blir mindre kännbara för våra kunder.
Nyckeltal januari – mars 2023 (motsvarande period 2022 inom parentes):
Koncern/Livbolag
- Premier i koncernen uppgick till 10,8 (11,6) miljarder kronor.
- Tillgångar under förvaltning för koncernen uppgick till 783 miljarder kronor, jämfört med 765 miljarder kronor vid årsskiftet.
- Totalt förvaltat kapital i livbolaget uppgick till 581 miljarder kronor, jämfört med 574 miljarder kronor vid årsskiftet.
- Solvensgraden i livbolaget uppgick till 209 procent, jämfört med 212 procent vid årsskiftet.
Enligt våra erbjudanden
Traditionell förvaltning
- Totalt förvaltat kapital i den traditionella livportföljen uppgick till 571 miljarder kronor, jämfört med 564 miljarder kronor vid årsskiftet.
- Totalavkastningen uppgick till 1,6 (-2,6) procent. Femårsgenomsnittet uppgick till 5,9 procent.
- Kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 103 procent, jämfört med 102 procent vid årsskiftet.
Fondsparande
- Tillgångar under förvaltning i fond- och depåförsäkring uppgick till 173 miljarder kronor, jämfört med 166 miljarder kronor vid årsskiftet.
Hälsa och trygghet
- Premier uppgick till 1,0 (0,9) miljarder kronor.
Bank
- Bolånevolymen uppgick till 97,3 miljarder kronor, jämfört med 95,0 miljarder kronor vid årsskiftet.