Efter årets granskning av Alecta uppmanar nu Skandias koncernchef och VD Frans Lindelöw, i en stor intervju i Dagens Industri, arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv att tillsätta en utredning som ska ha till uppgift att granska hur systemet med de svenska tjänstepensionerna ska kunna fungera bättre.
Dagens situation ser ut som sådan att samtliga pensionspremier från tjänstemän som inte aktivt väljer pensionsbolag automatiskt går till Alecta. Den kraftigt ökande koncentrationen av kapital hos Alecta, menar Skandia kan komma att bli en stor risk för de svenska pensionsspararna.
– Jag hissar en röd flagga. Orsaken är de många miljarder som årligen går till Alecta och det faktum att majoriteten av dessa kommer från pensionssparare som inte själva valt bolaget. Det råder idag inte fri konkurrens på svensk pensionsmarknad och det bör vara något som Svenskt Näringsliv vill värna, säger Frans Lindelöw.
De senaste tio åren har pensionskapitalet ökat hos Alecta från 600 miljarder till över 1200 miljarder. Tittar man på de kommande tio åren är det rimligt att förvänta sig att kapitalet hos Alecta kommer att uppgå till ungefär 2500 miljarder.
– Det skapas en sårbarhet och en samhällsrisk när ett fåtal personer kontrollerar en så stor andel av de svenska pensionspengarna. Det är dåligt för pensionsspararna men även för den fria konkurrensen. På längre sikt är upplägget dessutom en risk för hela det svenska näringslivet, säger Frans Lindelöw.
Tjänstepensionerna för privatanställda tjänstemän är inne i ett stort skifte; från så kallade förmånsbestämda lösningar där arbetsgivaren garanterar den anställde en viss procent av sin sista lön i pension till att sedan 2007 gå mot ett helt premiebestämt system, ITP1. Där sätts istället en viss procent av lönen av varje månad och den framtida pensionsnivån blir beroende av vilken avkastning som placeringarna ger över tid.
För att komma åt problematiken med kapitalkoncentrationen föreslår Skandia nu alltså att Svenskt Näringsliv tillsätter en granskning för att se över hela strukturen för de svenska tjänstepensionerna inom ITP1.
– Min uppmaning till Svenskt Näringsliv är att ta fram en helt ny modell som utgår från tre kriterier; den ska motverka osund kapitalkoncentration, den ska kännetecknas av relevant valfrihet och hållbara placeringar. Kundernas egna val är det som ska vara i absolut fokus, avslutar Frans Lindelöw.