Dödlighetsundersökningar görs regelbundet med hjälp av livbolagens aktuarier. I slutet av september 2023 publicerade Svensk Försäkring en ny undersökning. I den redovisas intressanta resultat för framförallt äldre åldersgrupper – även om det också finns en hel del resultat redovisade för yngre personer. Den kan därför vara extra intressant för medlemmarna i ProSkandia, som ju mestadels består av personer som redan pensionerat sig.
Pandemins överdödlighet borta
Först av allt kan man konstatera att den överdödlighet som konstaterades under pandemiåret 2020 nu verkar vara borta och dödligheten är tillbaka på normala nivåer igen.
I undersökningen konstaterar man att män som fyllt 65 år i genomsnitt förväntas leva tills de fyllt 86,3 år, medan motsvarande ålder för kvinnor är 88,3 år. Skillnaden är alltså två år och bekräftar det man vetat länge: kvinnor lever längre än män – även om skillnaden minskat över tid. Observera att detta speglar skillnader för personer som redan fyllt 65 år. Längre fram återkommer jag till de skillnader som gäller om man räknar medellivslängden från födseln. De är större.
Försäkrade lever längre!
Om man skiljer ut resultaten för försäkrade personer (i huvudsak relevanta för våra medlemmar, som ju i de allra flesta fall är försäkrade hos Skandia) från resultatet för hela befolkningen hittar man några intressanta fakta:
Försäkrade personer har en längre förväntad livslängd än den som gäller för hela befolkningen. För män är skillnaden 0,9 år, medan den för kvinnor är 0,2 år. Man konstaterar också att det finns ganska stora skillnader mellan olika kategorier av försäkrade beroende på vilket avtalsområde de tillhör.
Allra längst förväntas personer med frivilligt tecknade, ej kollektivavtalade, tjänstepensionsförsäkringar leva. Kvinnor, som fyllt 65 år och som tillhör denna kategori, förväntas leva till 89,6 års ålder medan män förväntas leva till 88,5 års ålder.
I undersökningen delas de anställda som har tjänstepension in i fyra olika kollektivavtalsområden: arbetare, tjänstemän, kommun- och regionanställda och övriga anställda med tjänstepension. Här konstateras att kategorin arbetare har den kortaste livslängden, därefter följer kommun- och regionanställda som lever kortare tid än tjänstemännen, medan övriga anställda lever längst. Dessa har ofta en god ekonomi och det är sedan tidigare känt att personer med god ekonomi ofta har en bättre hälsa än genomsnittet.
Följande siffror illustrerar det nyss sagda:
I kategorin arbetare är den genomsnittliga återstående livslängden för kvinnor som fyllt 65 år 20,7 år, medan den för män är 18 år. Det innebär att kvinnor i genomsnitt blir 85,7 år, medan männen blir 83 år.
För kommun-och regionanställda har vi följande uppgifter: 65-åriga kvinnor har en genomsnittlig återstående livslängd om 22 år, medan den för män är 20 år.
För tjänstemän, både privat- och statligt anställda, gäller följande: Återstående livslängd för kvinnor som fyllt 65 år är 22,2 år medan den för män är 20,2 år. Som synes är skillnaden mot kommun-och regionanställda liten.
För övriga anställda med tjänstepension ser det ut som följer: Återstående livslängd för 65-åriga kvinnor är 23,3 år, medan den för män är 21,2 år.
Som synes finns det tydliga skillnader mellan de olika kategorierna. Kvinnliga arbetare förväntas leva 2,6 år kortare än kvinnor i kategorin övriga anställda med tjänstepension, medan skillnaden för männen är 3,2 år.
Pandemieffekter
Som tidigare konstaterats har pandemieffekterna nu klingat ut och dödligheten återgått till det normala. Intressant är dock att notera att vi under pandemiåret 2020 fick se en ökad dödlighet för både befolkningen i stort och försäkrade personer.
Enligt SCB har antalet avlidna i befolkningen under lång tid legat kring 90 000 personer per år. Men pandemiåret 2020 avled 98 000 personer, en tydlig pandemieffekt alltså.
Även bland de försäkrade kan man se en tydlig pandemieffekt enligt Svensk Försäkrings dödlighetsundersökning. Den förväntade återstående livslängden minskade år 2020 med cirka 0,4 – 0,6 år inom alla avtalsområden – med ett undantag. Det gäller de kommun- och regionanställda männen, där den i stället ökade med 0,3 år.
Medellivslängden förväntas öka
SCB har undersökt hur den återstående medellivslängden ökat över tid och också gjort prognoser framåt i tiden. I likhet med vad som kan konstateras i Svensk Försäkrings dödlighetsundersökning minskar skillnaderna mellan kvinnors och mäns återstående livslängder successivt.
Mellan 1970 och 2022 skedde en kraftig ökning av medellivslängden räknat från födseln, som ökade från 77 år till närmare 85 år för kvinnor och från drygt 72 år till drygt 81 år för män. Det innebär en ökning med närmare åtta år för kvinnor och nio år för män.
Fram till 2070 beräknas en ytterligare ökning av medellivslängden räknat från födseln äga rum. För kvinnor beräknas den öka till 89,8 år och för män till 87,7 år, d v s den kommer att öka med 5 år för kvinnor och 6,6 år för män. Det innebär att skillnaden mellan kvinnors och mäns medellivslängd krymper till drygt två år jämfört med skillnaden fyra år som gällde år 2022. Ingen av oss lär dock vara med och konstatera om detta stämmer…
Avslutande kommentar
Viktigt att komma ihåg då man prognosticerar framtida förändringar av medellivslängden är att det bara handlar om prognoser, som lätt kan kastas omkull eller ändras av oförutsedda händelser och saker som inte är kända i dag. Ett bra exempel på det är covid-pandemin som faktiskt medförde en, om än temporär, minskning av medellivslängden.
Svensk Försäkrings senaste dödlighetsundersökning publicerades 2021. Den nya undersökningen har uppdaterats med den observerade befolkningsdödligheten, d v s dödligheten bland hela befolkningen, under åren 2021 – 2022. Däremot har nya data om dödligheten bland försäkrade personer, som den så kallade försäkringsdödligheten baseras på, inte ingått i undersökningen. Man har använt sig av de siffror som fanns tillgängliga för försäkringsdödligheten år 2021. Med uppdateringar och förbättringar av den tidigare använda prognosmetoden och med hjälp av de nya siffrorna för befolkningsdödligheten har man dock kunnat ta fram nya prognoser också för den förväntade dödligheten bland försäkrade personer.
Källor: Svensk Försäkrings Dödlighetsundersökning 2023 och SCB:s dödlighetsstatistik uppdaterad 2023-04-18
Harry Wide, styrelseledamot ProSkandia