Så här i slutet av året får vi illavarslande besked om Sveriges svaga ekonomiska tillväxt. Men samtidigt vet vi att arbetslösheten än så länge är förhållandevis låg och att inflationen och räntehöjningarna har börjat lugna sig. Och som en följd av ett större lugn kring räntorna blir kapitalmarknaderna förstås piggare. Men det känns som en klen tröst i ljuset av allt elände som utlösts av Hamas grymma attack den 7 oktober och som läggs till plågorna i det ohyggliga kriget i Ukraina.
Skandia har definitivt inte varit opåverkat av det ganska osäkra läget i världen. Men vårt pensionssparande i Skandia framstår ändå även nu som en förhållandevis trygg hamn. Återbäringsräntan ligger i skrivande stund på 4 procent.
ProSkandia har även i år haft lyckade medlemsmöten, men vi vill gärna erbjuda medlemmarna ännu mer genom bl.a. ett tätare samarbete med Skandia.
Skandias avkastning
Den genomsnittliga återbäringsräntan i Skandia de 12 månaderna november 2022-oktober 2023 är 3,1 proccent. Totalavkastningen under samma period var -2,8 procent. Skillnaden beror på att återbäringen jämnas ut i Skandias traditionella försäkring.
Även med beaktande av utjämningen av återbäringen framstår Skandias allvädersportfölj även i år som effektiv för att dämpa stora fall på kapitalmarknaderna. Sedan den 1 juni i år och i skrivande stund är återbäringsräntan 4 procent. Den genomsnittliga återbäringsräntan de senaste fem åren (2018–2022) är 7,5 procent.
Skandias kapitalstyrka (solvens) är mycket god. Solvensgraden låg vid utgången av oktober i år på 213%. Det är samma kapitalstyrka som vid motsvarande tid förra året.
Skandias robusta allvädersportfölj har alltså tjänat pensionssparandet väl men självfallet skulle en mycket långvarig och djup ekonomisk kris i världen framöver även påverka utvecklingen på vårt pensionssparande.
Återigen fina priser för kundnöjdhet och hållbarhetsarbete
För sjätte året i rad hamnar Skandia på förstaplats när Svenskt Kvalitetsindex (SKI) i höst redovisade nya resultat över kundnöjdhet bland företagskunder inom tjänstepensionsbranschen. Det är vi nu ganska vana vid. Men särskilt roligt i år är att Skandia för andra året i rad hamnat på förstaplats på listan för privata kunder. Dessa synnerligen goda resultat gläder ProSkandia mycket, eftersom bolagets behandling av oss kunder är central i vår bevakning av verksamheten. Och till dessa utmärkelser ska läggas ett pris till Skandia som bäst på hållbarhet enligt SKI:s kundmätningar.
Samtidigt som vi gläder oss åt utmärkelserna kommer vi fortsätta att mana Skandia till ett envist och behövligt arbete för mer av tillgänglighet, tydlighet och begriplighet i kommunikationen med kunderna. Det stora fleråriga arbetet i Skandia med digital utveckling och smartare arbetsmetoder är avsett att bland annat förbättra information och kundkontakter.
2024 års val till fullmäktige
Förberedelserna för nästa års val till Skandias fullmäktige pågår för fullt. Ett stort antal nomineringar gjordes av kunderna. Valberedningen har genomfört ett rätt stort antal intervjuer och har i dagarna fastställt en valsedel. Valet äger rum mellan den 15 januari och den 15 februari 2024. Fem fullmäktigeledamöter ska väljas för en femårig mandatperiod detta val. Som alltid uppmanar vi starkt till ett stort engagemang från ProSkandias medlemmar.
Aktuella pensions- och försäkringsfrågor
Vi arbetar på olika sätt för att informera och påverka i frågor som rör våra försäkringar och våra pensioner i stort. Här på vår hemsida hittar du nästan alltid artiklar som rör ditt pensionssparande och vårt arbete för att informera om förändringar och verka för vettiga regelverk.
På vår hemsida hittar du bl.a. Harry Wides artikel: ”Vi blir allt äldre!” Där beskriver han de tekniska följderna för försäkringarna när vi med livsvariga försäkringar, trots den genomlidna pandemin, blir allt äldre i genomsnitt.
Vi vill även peka på en krönika av Harry Wide från tidigare år (”Principer och teknik för Skandias återbäringstilldelning”)som beskriver Skandias modell för att i goda tider med kraftiga ”gasningar under en kortare period” fördela överskottet till sparförsäkringarna. Som en del av er minns har vi en film i ämnet med produktchefen Daniel Höök i Skandia. Missa inte att följa hur avkastningen utvecklas i Skandias traditionella försäkring via Skandias hemsida: skandia.se/nyckeltal . Där kan du också klicka fram Skandia Livs fina faktablad.
Finansministern berättade nyligen att frågan om skattelindringar för ISK-sparande (i enlighet med löften i ”Tidöavtalet”) manglas i Regeringskansliet. Vi i ProSkandia kommer att påminna om att kapitalförsäkringar inte får glömmas bort om skatteändringar görs för ISK-konton. Annars kan knappast reglerna om beskattning anses ”neutrala och likformiga” så som tidigare skattereformer sagt att det ska vara.
Vi följer förstås också precis som tidigare år noga vad som händer med flytträtten av våra pensionsförsäkringar och den ganska påtagliga risken för en säljdriven oseriös flyttkarusell, där bränslet är mycket tveksamma provisioner eller motsvarande incitament.
Vi hoppas att vid mötet i februari kunna peka för politikerna på det knepiga att nästan vara det enda land som saknar en måttlig skattesubvention för ett privat pensionssparande.
Ägarmöte hösten 2023
I oktober bjöd ProSkandia in till ett både fysiskt och digitalt seminarium om hur Skandia och staten arbetar med bolagsstyrningen i företag där aktieinnehavet ger reell makt. Vilka metoder och mål för denna bolagsstyrning använder staten respektive Skandia? Förutsättningarna är förstås olika för staten och Skandia, men bland annat arbetet för hållbarhet är viktiga på båda kanter. Ett ytterligare tema för mötet var en redovisning om hur Skandia och pensionsspararen placerar i dagens knepiga ekonomiska läge.
Seminariet inleddes av Per Lindgren, gruppchef på Skandia kapitalförvaltning. Han berättade om uppdraget som kapitalförvaltningen har, nämligen att ”maximera värdet för ägarna, dvs kunderna, genom att kombinera god avkastning med sunt risktagande samt vara ett föredöme inom hållbarhet”.
Måns Carlson, som är chef för bolagsförvaltning inom avdelningen för bolag med statligt ägande på Finansdepartementet, beskrev den statliga investeringsportföljen i olika företag (som är värd cirka 850 miljarder kronor och som under 2022 lämnade en avkastning till staten på 23 miljarder kronor).
Sista föredragshållare på seminariet var Maria Qundos, även hon gruppchef på Skandias portföljförvaltning och ansvarig för allokeringsteamet. Hon konstaterade att det inte finns några genvägar, utan det gäller att utnyttja att olika tillgångsslag har olika egenskaper.
– Det finns inga gratisluncher. Den som vill ha högre avkastning måste acceptera att också ta högre risker. Strategisk allokering är viktigt – på sikt ger mer risk högre avkastning. Samtidigt kan hög risk på kort sikt vara förödande. Det gäller att inte ta högre risk än vad man kan bära, underströk hon. Hon trodde att vi är nära räntetoppen, men de höga räntenivåerna kommer att bestå till dess centralbankerna har fått full bukt med inflationen. Hon satte upp ett varningens finger för att penningpolitiska åtgärder har en fördröjd effekt. Det finns fortfarande hopp om en ”mjuklandning” av ekonomin, men det är ännu för tidigt att säga om så kommer att ske. Hon lyfte fram månadssparande som en klok strategi för privatspararen.
Här hittar du referat av mötet. Oktobermötet kan du snart också se på film.
Kommande möten
Nästa större ProSkandiamöte i Skandiasalen med digital sändning är den 7 februari 2024. Då sätter vi strålkastarna på hela pensionspyramiden med inbjudna företrädare för Pensionsmyndigheten, Skandia, regering och opposition. Den 25 april är det planerat för årsmöte. Nu i höst den 15 resp 21 november har vi haft lyckade lokala möten i Göteborg och Malmö med kloka inspel från medlemmar.
Slutord
Inom styrelsen diskuterar vi för närvarande mycket om hur vi ska förbättra vårt arbete för medlemmarna och bättre fånga upp era synpunkter. Vi för samtal med Skandia om ett tätare samarbete, inte minst för att kunna erbjuda våra medlemmar mer av intressant information. För att fortsätta med en god och relevant bevakning av pensions- och försäkringsfrågor behöver vi tänka delvis nytt.
Du som har mailadress men inte har meddelat den till ProSkandia kan alltid skicka ett mail till info@proskandia.se med ditt namn så lägger vi in mailadressen. Det är en stor förenkling för oss att kunna skicka ut information per mail (e-post) eftersom utskick av ”pappersbrev” är både resurs- och tidskrävande. Utskick per mail ger också förutsättningar för en bättre och mer uppdaterad information.
Om du inte har betalt medlemsavgiften så finns nu också möjligheten att swisha beloppet till oss. Läs mer om detta här.
Från styrelsens sida hoppas vi att våra medlemsbrev innehåller den information som du förväntar dig. Låt oss veta om du saknar något eller vill ha svar på frågor som vi i styrelsen inte har tänkt på.
Med de bästa hälsningar tillsammans med en önskan om en
God Jul och ett Gott Nytt År!!!
Styrelsen för ProSkandia