Frans Lindelöw, koncernchef och VD, kommenterar året:
Skandia har haft en stabil utveckling 2023, trots att det stundtals har varit ett skakigt år på de finansiella marknaderna. Tack vare en långsiktig investeringsstrategi och en god riskspridning har Skandias kunder kunnat känna sig trygga.
Totalavkastningen för Skandia Liv (traditionell förvaltning) uppgick till 5,4 procent 2023 (-5,1)2). Under året fördelade Skandia 17 miljarder kronor i återbäring till spararna i den traditionella livportföljen, motsvarande en återbäringsränta om 3,4 procent. De senaste 15 åren har återbäringsräntan i genomsnitt uppgått till 6,3 procent, vilket har lagt en god grund för trygga pensioner. Av tillgångarna i livportföljen har publika aktier haft bäst utveckling med en avkastning på drygt 15 procent, tillsammans med krediter som har avkastat drygt 10 procent. En stor del av kreditinvesteringarna löper med rörlig ränta, vilket innebär att detta tillgångsslag gynnats av ett stigande ränteläge.
Vi är ett kundägt bolag, där allt överskott fördelas till våra kunder som också är våra ägare. Vi letar aktivt efter investeringar som bygger våra kunders pensionskapital och samtidigt bidrar till lösningar på samhällsutmaningar. Vårt långsiktiga fokus och vår långa placeringshorisont gör att vi kan investera i mer illikvida tillgångar såsom infrastruktur, fastigheter och onoterade bolag, för att skapa en god avkastning över tid.
Genom våra investeringar finansierar vi verksamheter som stödjer de globala målen för hållbar utveckling och bidrar till klimatomställningen. Vår klimatfärdplan innebär att vi ska minska innehaven i fossila bränslen med 75 procent samt fördubbla de gröna investeringarna i Skandia Liv fram till 2025, jämfört med 2018. Vi ska också investera 40 miljarder kronor i gröna investeringar från 2021 till 2030. Detta innefattar gröna obligationer, klimateffektiva fastigheter och infrastrukturprojekt, med tonvikt på förnybar energi.
Under året har Skandia gjort en rad innovativa investeringar som både kan ge god avkastning och samtidigt bidra till att lösa några av dagens samhällsproblem. I sådana lösningsinvesteringar går vi in med nytt kapital, men ställer också krav på mätbarhet och utvärdering. Ett exempel är finansiering av en preventiv vårdinsats mot högt blodtryck i Region Uppsala, som beräknas ge stora kostnadsbesparingar, rädda liv och undvika allvarliga sjukdomar. En annan lösningsinvestering är en fond för klimatomställning i utvecklingsländer med en banbrytande finansieringsstruktur, så kallad blended finance. Vi fortsätter även att utveckla vårt eget fonderbjudande och har under det fjärde kvartalet lanserat en företagsobligationsfond med hållbarhetsfokus.
Glädjande är också att vi för sjätte året i rad har Sveriges nöjdaste företagskunder enligt Svenskt Kvalitetsindex (SKI), och för andra året i rad även Sveriges nöjdaste privatkunder. Dessutom rankas vi av privatkunderna som det mest hållbara företaget i försäkringsbranschen, för andra året i följd.
Skandiabanken har haft en god tillväxt inom både sparande och bolån, och har uppnått en total bolånevolym på över 100 miljarder kronor. Detta visar att kunderna uppskattar vår transparenta bolånemodell med förhandlingsfria bolån och en konkurrenskraftig prissättning, och ledde till att vi vann utmärkelsen ”Årets Bank” av tidningen Privata Affärer.
För att vi ska fortsätta vara det ledande pensionsbolaget i Sverige och möta våra kunders behov genomför vi en transformation av verksamheten för att framtidssäkra vår affär, samt utveckla våra erbjudanden och digitala tjänster. Vår utgångspunkt är stark med ett brett erbjudande inom pension, sparande, banktjänster samt hälsa och trygghet. Vi har ett långsiktigt fokus där medarbetarnas engagemang och prestationer driver oss framåt tillsammans. Härigenom bygger vi förtroende, skapar kundnytta och trygghet för generationer.
Nyckeltal januari – december 2023 (motsvarande period 2022 inom parentes):
Koncern/Livbolag
- Premier i koncernen uppgick till 41,3 (43,2) miljarder kronor.
- Tillgångar under förvaltning för koncernen uppgick till 804 (765) miljarder kronor.
- Totalt förvaltat kapital i livbolaget uppgick till 592 (574) miljarder kronor.
- Solvensgraden i livbolaget uppgick till 201 (212) procent.
Enligt våra erbjudanden
Skandia Liv (traditionell förvaltning)
- Totalt förvaltat kapital i den traditionella livportföljen uppgick till 581 (564) miljarder kronor.
- Totalavkastningen uppgick till 5,4 (-5,1) procent. Femårsgenomsnittet uppgick till 6,3 procent.
- Under 2023 fick kunderna 17 (30) miljarder kronor tillfört sitt försäkringskapital1) i form av återbäring, motsvarande en genomsnittlig återbäringsränta om 3,4 procent.
- Kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 104 (102) procent.
Fonderbjudande
- Tillgångar under förvaltning i fond- och depåförsäkring uppgick till 179 (166) miljarder kronor.
Hälsa och trygghet
- Premier uppgick till 3,8 (3,5) miljarder kronor.
Bank
- Bolånevolymen uppgick till 102,0 (95,0) miljarder kronor.
1) Försäkringskapitalet är inte garanterat och kan både öka och minska över tiden.
2) Modellen med återbäringsränta jämnar ut fördelningen av avkastningen över tid, varmed svängningar på marknaden blir mindre kännbara för våra kunder.