Närmare 600 000 av Skandias kunder kommer från den 1 juni 2024 att få sänkta kapitalavgifter för sitt sparande i Skandia Liv (traditionell förvaltning). Exakt hur stor sänkningen blir beror på kundens ursprungliga kapitalavgift samt försäkringstid. Samtidigt höjs den ordinarie återbäringsräntan på kundernas traditionellt förvaltade försäkringskapital från nuvarande fem procent till sex procent.
Nivån på sänkningen av den årliga kapitalavgiften varierar mellan 0,05 och 0,5 procentenheter. Sammantaget är det ungefär 270 miljarder kronor i försäkringskapital som kommer att få sänkta avgifter.
– Skandia är ett kundägt bolag vilket innebär att all vinst och överskott ska fördelas tillbaka till kunderna. Vi stämmer regelbundet av att avgiftsnivån är rimlig i förhållande till de kostnaderna vi har för att administrera försäkringarna. Bland annat tack vare stark avkastning har vi nu glädjande nog utrymme att sänka kapitalavgiften för kunder som haft sin försäkring hos oss under lång tid. Det säger Frans Lindelöw, VD och koncernchef på Skandia.
Motsvarande avgiftssänkningar har gjorts tidigare, senast 2021 för tjänstepensionssparare, 2017 för digitalt tecknade försäkringar och dessförinnan 2011 för i huvudsak privatsparare.
– Skandia har levererat god avkastning under lång tid och i kombination med sänkta avgifter innebär det ännu mer pension och ekonomisk trygghet för våra kunder, säger Lindelöw.
Avgiftssänkningen berör kunder som har kapital bildat av premier inbetalda till Skandia Liv till och med den 5 juni 2015, inom Skandias tjänstepensionsprogram samt offentlig affär. Sänkningen omfattar även de som har kapital bildat av premier inbetalda till Skandia Liv till och med 9 mars 2012 inom privat- och företagsägd försäkring som; Skandia Framtid, Allt i Ett, Förmånstagarförsäkring samt Allemanspension.
– Vi på Skandia är också mycket glada över att för andra gången i år ha möjlighet att höja återbäringsräntan för våra kunder och ägare. Aktiemarknaderna har varit starka under årets första kvartal, vilket har resulterat i god avkastning bland annat för våra innehav i publika aktier. Sammantaget skapar vår långa placeringshorisont för livportföljen i kombination med god riskspridning en sparprodukt som passar särskilt väl för pensionssparande, säger Frans Lindelöw.
Fakta om traditionell förvaltning i Skandia
- Traditionell förvaltning innebär att kunden ger Skandia förtroendet att placera sparkapitalet.
- Kapitalet placeras i en rad olika tillgångar, för att sprida riskerna och ge högre avkastningspotential. I portföljen finns en väl avvägd mix av bland annat räntebärande papper, noterade och onoterade aktier, fastigheter och infrastruktur.
- Avkastningen fördelas ut till kunderna löpande genom återbäringsräntan, men den fördelningen är inte garanterad.
- Garantiräntan, som används för att beräkna premier och garanterade förmåner, är för närvarande 1,25 procent före avdrag för skatt och avgifter och den andel av premien som ligger till grund för garantin är 100 procent. För kapitalförsäkring, kapitallivräntor och inflyttat kapital är andelen som ligger till grund för garantin 80 procent. (gäller ej produkten GP Plus, som har en annan form av garanti).
- När kunden sedan går i pension, utbetalas eventuell återbäring tillsammans med utbetalningarna av garanterad förmån.
- Skandias genomsnittliga återbäringsränta de senaste 15 åren (2009–2023) uppgår till 6,3 procent före avdrag för skatt och avgifter.
- Från årsskiftet till och med den 31 mars har Skandias totalavkastning uppgått till 3,0 procent.
- Solvensgraden, det vill säga bolagets tillgångar i förhållande till de garanterade åtagandena gentemot försäkringstagarna, uppgick per den 31 mars till 209 procent, vilket innebär att bolaget har en mycket god finansiell ställning.
- Den kollektiva konsolideringsgraden, ett mått som visar relationen mellan Skandias tillgångar och värdet av kundernas samlade försäkringskapital, uppgick per den 31 mars till 106 procent.
- Totalt förvaltat kapital i den traditionella livportföljen uppgick till 597 328 MSEK per sista mars.