ProSkandias årsmöte i slutet av april 2024 gästades av Skandias styrelseordförande Hans Larsson. Han har fyrtio års erfarenhet av finansbranschen, främst inom banking. Vid årsmötet berättade han om sina intryck av företaget efter sina två första år som ordförande.
Carl-Henrik Knutsson, vice ordförande i ProSkandia, förmedlar i den här artikeln ett kort sammanfattning om vad som hände på årsmötet.
─ Ett av mina första intryck av Skandia var att den styrmodell som företaget tillämpar, med fullmäktige-styrelse-VD, verkligen fungerar. Den kräver ett förtroendefullt samarbete mellan de tre nivåerna och det är något som jag tycker fungerar på ett fint sätt, förklarade Hans Larsson.
EU har alltför stort fokus på regleringar
Hans Larsson tog också upp ett antal frågor, som han tycker det är viktigt för Skandia att fokusera på. En sådan är att det finns utrymme för förbättringar i pensionssystemet, där han även pekade på att det finns en arbetskraftsreserv i form av pensionärer.
─ Ett annan fråga i samhällsdebatten är svårigheten att få långsiktig trygghet för investeringar i den svenska infrastrukturen. För att underlätta för sådana investeringar kan det finnas ett behov av att göra en översyn av regelverken.
Med sin erfarenhet från banksektorn pekade Hans Larsson också på den, i hans tycke, lite svårbegripliga inställning hos politikerna gentemot bankerna. Han gjorde också en jämförelse mellan USA och EU, där det inom EU finns ett större fokus på reglering, än på tillväxt. I mångt och mycket är det här en effekt av finanskrisen 2008-09, men det har inneburit att Europa släpar efter tillväxtmässigt gentemot USA. Det som Hans Larsson däremot tyckte var bra, är att det skett en harmonisering av regelverken inom EU.
Omställning till än mer kunddrivet företag
Hur går det då för Skandia?
─ Vi håller våra marknadsandelar. När det gäller kryssvalsmarknaden finns det dock ett behov av att förändra urvalet för deltagande.
Flytträtten var ett annat tema. I grunden tycker Hans Larsson att den är bra, men han är kritisk mot att en del mäklare flyttar runt pengar utan att egentligen tillföra något värde för kunderna.
Han tog även upp den stora omställning som Skandia just nu genomgår och som påbörjades 2021. Den hade sin grund i IT-frågor, men är nu något som påverkar hela verksamheten.
─ Det kommer att ta ytterligare 2-3 år innan omställningen är genomförd, men då kommer Skandia vara ett, i ännu högre grad, kunddrivet företag, konstaterade Hans Larsson.
Han påpekade att Skandia sedan länge har valt förvaltare. Inom alternativa investeringar har Skandia skapat goda relationer. Genom att vara tidigt ute har man kunnat få med intressanta förvaltare, som idag inte är möjliga att välja.
Slutligen nämnde Hans Larsson naturligtvis Allvädersportföljen, som gjort att det varit möjligt att utjämna skillnaderna mellan åren. Han berättade bland annat att under covid-åren kunde Skandia ändå leverera 6 procents avkastning.
Självklart kom det också frågor från årsmötesdeltagarna. En sådan handlade om cyberkrigföringen. Hans Larsson konstaterade att även Skandia har angripits, men att man hela tiden försöker stoppa angreppen så gott man kan.
Flera omval, men även några nyval
Vid årsmötet valdes en ny styrelse:
Lars Bergendal, ordförande, omval
Carl-Henrik Knutsson, omval
Malin Löfbom, omval
Hans G Svensson, omval
Ann-Christin Pehrsson, omval
Tom Thörnblom, omval
Claes Molander, omval
Mats Larsson, nyval (tillträder senare under året)
Vid det efterföljande konstituerande styrelsesammanträdet omvaldes Carl-Henrik Knutsson som vice ordförande och nyvaldes Malin Löfbom som sekreterare/kassör.
Vid årsmötet avtackades de avgående styrelseledamöterna Marie-Louise Cederström och Harry Wide.
Under årsmötet omvaldes också revisorerna Stefan Hamberg och Kenneth Borensjö, den senare revisorssuppleant. Valberedningen fick en delvis ny sammansättning, där Ann-Charlotte Klingberg (sammankallande) och Madis Üürike valdes om, medan Leif Hansson blev ny ledamot.