Skandiabanken levererar ett starkt kvartal med stabil lönsamhet och god tillväxt. Rörelseresultatet för årets tre första kvartal har ökat med sju procent jämfört med föregående år. Avkastningen på det egna kapitalet är fortsatt god och uppgick till 8,7 procent. Arvid Krönmark, Skandiabankens VD, kommenterar:
-Vi är också stolta över vår topp-tre placering i Svenskt Kvalitetsindex (SKI) årliga branschmätning av de svenska bankerna. Denna placering är ett tydligt bevis på att våra kunder uppskattar våra enkla, hållbara och transparenta produkter.
Inflationen har utvecklats i linje med Riksbankens prognoser. Detta ledde till en räntesänkning om 25 punkter under september och uttalanden om ytterligare två sänkningar i år. För närvarande är inflationen låg och arbetslösheten stigande, men vi ser med tillförsikt fram emot 2025, då svensk ekonomi förväntas växa. Samtidigt är vi medvetna om de risker som finns för realekonomin och inflationen med geopolitiska osäkerheter, kronans växelkurs och det amerikanska valet som kan påverka utvecklingen.
De pågående räntesänkningarna gynnar våra bolånetagare vars räntekostnader minskar. Skandiabanken har sänkt den rörliga bolåneräntan sju gånger under året. Vi märker också ett skifte på bolånemarknaden med en ökning i både ansökningar och utbetalningar efter en period av lägre aktivitet. Därtill har bostadspriserna stabiliserats, vilket ytterligare bidrar till en positiv utveckling. Kombinationen av lägre räntor och stabila priser bådar gott för framtida tillväxt.
Svenskt Kvalitetsindex (SKI) publicerade vid kvartalsskiftet sin årliga branschmätning av de svenska bankerna där Skandiabanken återigen hamnar på tredje plats. Mätningen visar att förtroendet för Skandiabanken är högt. Jämfört med föregående år ökar kundnöjdheten för Skandiabanken och branschen som helhet. Detta speglar en minskad oro och en ökad framtidstro för den egna ekonomin. Under det senaste året har det varit stort fokus på bankernas bolåneräntor och undersökningen bekräftar att våra kunder upplever vårt erbjudande som prisvärt. Extra glädjande är att vår upplevda proaktivitet har ökat markant och att kunderna i ännu större utsträckning anser att vi tillhandahåller tjänster som gör det enkelt att få överblick över sin ekonomi.
SKI-rapporten visar även att kunderna uppskattar vårt bemötande och att kompetensnivån hos vår personal ligger på höga nivåer. Vi har den lägsta andelen klagomål och den lägsta andelen kunder som planerar att byta bank. Vår nya mobilapp har också tagits emot väl och betyget har ökat markant jämfört med förra året.
Vi är fast beslutna att fortsätta att förbättra vårt kunderbjudande och aktivt arbeta för en mer inkluderande och tillgänglig bostadsmarknad. För att manifestera detta har vi under tredje kvartalet inlett ett nytt och spännande samarbete med OBOS, Nordens ledande bostadsutvecklare. Med OBOS boköpsmodell kan våra kunder börja med att samäga sin bostad tillsammans med OBOS och gradvis öka sitt ägande när deras ekonomiska situation tillåter. Genom att erbjuda lån för boköpsmodellen visar vi vårt starka engagemang för att skapa hållbara och långsiktiga lösningar på bostadsmarknaden, vilket gör det möjligt för fler att äga sitt eget hem.
Sammanfattningsvis möter vi den hårda konkurrensen väl. Våra kunder är nöjda med oss som bank och vår tillväxt sker med god lönsamhet. Vi fortsätter att belysa fördelarna med transparent prissättning på bolån för ett ökat förtroende och bättre kundrelationer. Vi har en god framdrift i våra utvecklingsinitiativ och är väl positionerade för att möta förändringar på marknaden.
Sammanfattning tredje kvartalet 2024. Jämförelsesiffrorna avser det andra kvartalet 2024
- Intäkterna för det tredje kvartalet 2024 uppgick till 372 (375) MSEK.
• Kostnaderna för det tredje kvartalet 2024 uppgick till 192 (221) MSEK.
• Rörelseresultatet för det tredje kvartalet 2024 uppgick till 168 (169) MSEK.
• Avkastningen på eget kapital uppgick till 8,38 (8,64) procent.
Jämförelsesiffrorna avser årsskiftet 2023
• Bolånevolymen uppgick till 107 643 (102 001) MSEK, vilket är en ökning med 6 procent.
• Kärnprimärkapitalrelationen uppgick till 18,5 (19,2) procent.