Allt för många unga kan idag inte köpa sig en första lägenhet. Det visar årets upplaga av Skandias rapport Lön utan lägenhet. För att underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden föreslås införandet av en amorteringstrappa.
– I flera år har bostadsbyggandet varit för lågt för att möta efterfrågan i delar av Sverige. Det har gjort det svårt, och i många fall omöjligt, för många unga med fast jobb och lön att köpa sin första bostad. Skandias förslag om en amorteringstrappa skulle kunna underlätta för förstagångsköpare, säger Arvid Krönmark, vd Skandiabanken.
Skandias rapport Lön utan lägenhet analyserar hur bostadsmarknaden ser ut för genomsnittliga 27-åringar med arbete i 27 svenska städer. Rapporten visar att det idag inte är möjligt att köpa en lägenhet i Lund eller Stor-Stockholm. I Uppsala, Stor-Göteborg, Umeå samt Gotland är det möjligt att köpa, men skulle leda till väldigt små ekonomiska marginaler i vardagen.
– Nedgången i bostadspriser för två år sedan skapade en liten och tillfällig lättnad för att etablera sig på bostadsmarknaden. Men bolånetaket och amorteringskraven gör det alltjämt utmanande för unga att etablera sig på bostadsmarknaden. Skandiabanken har redan idag samarbeten med aktörer som erbjuder alternativa ägandeformer som till exempel hyrköp vilka öppnar dörr, avslutar Arvid Krönmark.
Skandias amorteringstrappa
Skandia har tidigare föreslagit införandet av det vi kallar en amorteringstrappa. Tanken är att tillåta en lägre amortering initialt, så att unga får bättre möjligheter att etablera sig på bostadsmarknaden. I en exempelmodell har vi räknat med 1 procents amortering för personer upp till 35 år som köper sin första bostad, 1,5 procents amortering för personer mellan 36 och 40 år, samt dagens regler för personer över 40 år. Mer information om Skandias amorteringstrappa finns här: Så här kan fler unga köpa sin första lägenhet
Rapporten i sin helhet återfinns här.