En rapport från Skandia visar att det så kallade respektavståndet – skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett helt yrkesliv och den som arbetat lite eller inte alls – har minskat avsevärt de senaste åren. Rapporten belyser hur förändringar i det svenska pensionssystemet, särskilt sedan 2021, har lett till att det blivit mindre fördelaktigt att ha arbetat ett helt yrkesliv i Sverige. Rapporten visar även hur stort bortfallet är i kronor för olika åldersgrupper inom olika yrken.
Sedan år 2021 har en rad förändringar av pensionssystemet trätt i kraft. Det politiska beslut som har haft störst inverkan på det så kallade respektavståndet är förstärkningen av garantipensionen, som är en del av grundskyddet i det allmänna pensionssystemet. Förändringarna har sammantaget försvagat kopplingen mellan arbete, inkomster och pension.
– Effekten av riksdagsbesluten kopplat till respektavståndet förstärktes när vi fick en period av hög inflation som höjde grundskyddet väsentligt mer än de inkomstrelaterade pensionerna. För 2025 ser vi dock att inkomstpensionerna åter kommer att växa mer än grundskyddet vilket är en välkommen effekt av att inflationen gått ned, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Enligt rapporten har skillnaden mellan de som arbetat lång tid och de som arbetat kortare eller inte alls minskat avsevärt. Det är en effekt som utmanar pensionssystemets viktigaste grundprincip om att pensionen baseras på inkomster från hela arbetslivet.
– Våra politiker står inför en stor utmaning om grundprincipen att pensionen ska baseras på inkomster från hela yrkeslivet ska värnas. Idag är skillnaden för en del grupper helt utraderad om man tittar enbart på den allmänna pensionen. I princip är det tjänstepensionerna som säkerställer att respektavståndet upprätthålls idag, säger Mattias Munter.
Rapporten visar att respektavståndet minskar med uppemot 1 350 kronor i månaden för blivande pensionärer som jobbat hela sitt liv, jämfört med den som jobbat lite eller inte alls.
– Drivkraften för arbete är avgörande, inte bara för att bygga sin egen framtida pension utan även för dagens pensionärer vars inkomstgrundade pensioner höjs i takt med den allmänna inkomstutvecklingen. Om drivkraften till arbete förloras utmanas hela pensionssystemet, säger Mattias Munter.
Respektavståndet
Respektavståndet kallas skillnaden i pension mellan den som har jobbat ett helt yrkesliv och den som har jobbat lite eller inte alls. Den bärande principen i pensionssystemet, livsinkomstprincipen, innebär att alla inkomster genom livet ska bygga upp individens pension.