28 november 2024 fastställde Riksgälden statslåneräntan till 1,96 procent. Beskedet ligger till grund för skatten på kapitalförsäkring och ISK för 2025 – och kan därmed påverka både avkastning såväl som sparbeslut för miljontals svenskar.
Schablonbeskattningen inom kapitalförsäkring och ISK beräknas genom att lägga till en procentenhet till statslåneräntan och multiplicera med 30 procent. Skatten för 2025 motsvarar därmed en skattesats på 0,89 procent av det sparade kapitalet, att jämföra med 1,086 procent året innan.
– Värt att hålla i minnet är också att regeringen aviserat nya regler som påverkar skatten på ISK och kapitalförsäkring. För 2025 införs en skattefri grundnivå på 150 000 kronor per person. Det innebär att sparande upp till detta belopp inte beskattas, oavsett sparandets totala värde. Från och med 2026 höjs det skattefria beloppet till 300 000 kronor, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
– Den nya skattesatsen och kommande skattelättnader är goda nyheter för småsparare och gör kapitalförsäkring och ISK ännu mer attraktiva, och underlättar för fler att bygga upp en ekonomisk trygghet. Sparformerna är båda populära som pensionssparande i avsaknad av en särskild sparform för det ändamålet. Skandia har länge efterlyst en ny sparform, speciellt anpassad för pension så att pensionspyramiden kan återfå sin spets, avslutar Mattias Munter.
Så beräknas skatten på ISK och kapitalförsäkring
Kapitalförsäkring beskattas årligen med en schablonskatt (avkastningsskatt) på värdet vid årets början och insättningar under året. Underlaget multipliceras med statslåneräntan plus 1 procentenhet (dock minst 1,25 procent) och beskattas med 30 procent. Skatten dras automatiskt av ditt försäkringsbolag. Skatten betalas oavsett om sparandet ökat eller minskat i värde.
Investeringssparkonto beskattas på liknande sätt som kapitalförsäkring med en årlig schablonskatt baserad på kapitalunderlaget. Schablonintäkten som ska beskattas med 30 procent finns med i din inkomstdeklaration varje år.