Skandias stiftelse Idéer för livet släpper nu den första delen av en rapportserie om ungas trygghet och hälsa. Rapporten ger underlag för effektiva insatser för barn och unga. Sedan grundandet har Skandias stiftelse Idéer för livet arbetet för att öka tryggheten för barn och unga i Sverige. Idag, nästan 40 år och över 4600 stödda projekt senare, fortsätter arbetet genom lanseringen av den första rapporten i en serie: Ungas röster om Trygghet.
– Med den här rapporten vill vi visa på hur ungas situation ser ut och hur den upplevs. Min förhoppning är att rapporten kan bidra inte bara till att ge röst till unga utan även till att en mer träffsäker och effektiv utformning av trygghetsfrämjande insatser, säger Stina Liljekvist, ordförande på Idéer för livet.
Rapporten visar bland annat att unga idag upplever en komplicerad värld. De känner sig mindre utsatta för brott själva, men oroar sig för brottsutvecklingen i samhället i stort.
– Vi måste samarbeta – civilsamhället, offentlig sektor, näringsliv och akademi – för att göra samhället bättre. Om vi slår våra krafter ihop kan vi bygga samarbeten och hitta bra lösningar för att möta dagens problem och med det skapa en större framtidstro hos våra barn och unga, säger Stina Liljekvist.
Rapportens resultat i korthet:
- Unga är mest utsatta: Unga, särskilt tjejer i åldern 16–24 år, är mest utsatta för brott, där en av fem tjejer har utsatts för sexualbrott. Unga killar är mer utsatta för misshandel och andra brott som stölder och nätkränkningar.
- Trygghet i vardagen: Unga känner sig tryggast i sina bostadsområden, medan de upplever störst otrygghet på offentliga platser som torg och centrum. Tjejer känner sig betydligt mer otrygga än killar, särskilt på kvällstid.
- Minskad oro och utsatthet: Trots ökad oro för brottsligheten i samhället, har både unga tjejers och killars oro och upplevda utsatthet minskat de senaste åren, särskilt för sexualbrott och misshandel.
- Ungas oro för brott: Det finns en stark oro bland unga för att drabbas av brott i samhället, med 92% av tjejerna och 89% av killarna som anser att brottsligheten har ökat de senaste tre åren.
- Beteendeförändringar: Många unga ändrar sina beteenden för att undvika brott, till exempel genom att välja andra vägar eller färdsätt. En stor andel tjejer undviker att gå ut ensamma på kvällarna.