Nu uppmärksammar Skandia Pensionens dag – Sveriges första temadag med helhetsfokus på pensionen. Skandia uppmärksammar dagen för att öka medvetenheten att se över sin framtida ekonomi – särskilt i en tid av börsoro och ekonomisk osäkerhet.
– Pensionen påverkas av många faktorer – både i omvärlden och i vårt eget liv. Handelshinder, inflation och skakiga börser kan fungera som en väckarklocka för att söka kunskap om vad som bygger just din pension och vilka aktiva val som du kan göra för att påverka den. Med kunskap och överblick behöver inte pensionsfrågan kännas så komplicerad, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Här är Skandias fem viktigaste tips för att säkra en bättre pension – oavsett hur marknaden rör sig:
1. Varje arbetad timme räknas för pensionen
Det är livets samtliga inkomster som lägger grunden för din pension. Därför blir också längden på karriären och valet av pensionsålder viktig för pensionens storlek. Idag gäller 67 år som riktålder för pension. Ta reda på vilken riktålder som väntas gälla för din generation och planera ditt arbetsliv och pensionssparande utifrån det.
*Riktåldern avgör från vilken ålder du tidigast kan börja ta ut allmän pension samt få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg. Den är kopplad till hur medellivslängden i befolkningen förändras över tid.
2. Se till att du har tjänstepension och gör aktiva val
Tjänstepensionen växer i betydelse och kommer att utgöra en stor del av din slutliga pension. Om din arbetsgivare inte erbjuder tjänstepension krävs ett stort eget sparande för att kompensera för det. Se regelbundet över hur pengarna ska förvaltas och vilket försäkringsskydd du behöver för familjen.
3. Anpassa risken till var du är i livet
Ju längre du har kvar till pensionen, desto större risk kan du också ta i ditt pensionssparande – eftersom tiden hjälper till att jämna ut svängningarna. När pensionen närmar sig kan det vara klokt att successivt minska risken något. Skandias livportfölj är en stabil bas att utgå ifrån, som med fördel kombineras med fonder för att anpassa risknivån till just din situation.
4. Få koll på läget – på bara 15 minuter
Via minPension.se kan du få snabb överblick och med Skandias digitala rådgivningstjänst får du hjälp att göra val som passar dig och kan se hur dina val påverkar framtiden.
5. Pensionsdejta din partner
Föräldraledighet, deltidsarbete och VAB påverkar pensionen för den som jobbar mindre. Sträva efter jämställdhet eller kompensera den som tar ett större ansvar med ett extra pensionssparande.
Skandia har instiftat Pensionens dag för att skapa större engagemang och förståelse för pensionssystemet och för att uppmuntra människor att börja tänka på sin framtid i god tid. Målet är att göra pensionsfrågor enklare att förstå och ge alla möjlighet att öka inflytandet över sin pension.